Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin Auringon nousujen ja – laskujen olevan, varsinkin merellä ilman kirkkauden vuoksi, mieleen painuvia. Auringon valon kulkiessa pitkän matkan läpi ilmakehän, tapahtuu siinä värien muuttumista, ja pilvetkin ovat monesti päivän jälkeen ’hajoamaisillaan’, toisinaan voimakkaimmillaan, toisin kuin usein aamuisin.
Tässä kuvassa Aurinko on juuri laskemassa horisontin taakse. Meren mainingit peittävät vapaan horisontin. Välillä Aurinko hävisi kokonaan aallon taakse. Kuvassa näkyy mukavasti Auringon värin muuttuminen ja sinisen valon siroaminen pois, kun valo on kulkenut pitkän matkan ilmakehässä.
Valon taittuminen ilmakehässä tulee näkyviin heikosti aivan Auringon ylälaidassa, jossa on näkyvissä myös hiukkasen vihreää väriä. Auringon valon viimeisen kajon, ns. vihreän välähdyksen, saattaa nähdä Auringon laskiessa selkeässä, puhtaassa ilmassa, viimeisten valonsäteiden taittuessa horisontin takaa.
Kerran Aurinko laski aivan punaisen värisenä, sekä Kuu nousi punaisena. Yleensähän väri on keltainen tai oranssi. Yllä olevassa kuvassa Auringon punaisen värin edessä näkyy selkeä pilviverho. Onko tuo verho korkealla ilmakehässä olevaa jääkidepilveä, joka himmentää valoa punaisemmaksi, tai ominaisuudellaan muuttaa väriä? Vai jotain muuta pilvityyppiä? Näin selkeästi punaista väriä aiheuttavaa pilviverhoa en ole aiemmin havainnut.
Mielenkiintoista lukea näitä! Kiitos kovasti linkistä! Seuraan jatkossa. Hieman hämäriä mutta lämpimiä kello kuuden terveisiä sinulle!
VastaaPoista