14.8.2010

Kassiopeia

Kirjoitin aikaisemmin Perseidien tähdenlentomaksimista elokuun 12-13 välisenä yönä ja siitä miten sitä kannattaa havainnoida ja kuvata.

Turun seudulla taivas oli selkeä, ainoastaan pientä sumua oli ilmassa, joka ei kuitenkaan havainnointia juurikaan haitannut, mutta valokuvausta vähän. Itse näin kaikkiaan puolensataa tähdenlentoa, joista suurin osa oli Perseidejä. Kuvaan sattui ainoastaan yksi Perseidi, joka oli tarpeeksi kirkas tallentumaan kuvaan. Kuvan keskellä näkyy myös linnunrata, mutta sumun takia vain heikosti.

Blogiin tähtitaivaskuivia ei kuitenkaan voi oikein laittaa, sillä blogin kuvankäsittely tekee himmeiden tähtien ympärille paikka paikoin voimakkaita pikseleiden vähennyksiä jotka näkyvät turhan selvästi tasaista taivasta vasten. Ja kun kuvassa on paljon himmeitä tähtiä, ne kannattaa laittaa johonkin varsinaiseen kuva-albumiin.

Picasa3:n verkkoalbumit toistavat kuvat kuitenkin melko hyvin ja laitoin yhden tähdenlentokuvan sinne kesäkuvien joukkoon, viimeiseksi. Olen laittanut sinne muutamia kesä- ja talvikuvia. Laitoin nyt linkin galleriaan Luonnon rauhaa sivulle. Myöhemmin lisään sinne kuvia ja suunnitelmissa on tehdä myös muutama uusi albumi eri aiheista.  

Kassiopeia kuvassa on kuvan yläreunassa puiden yläpuolella vasemmalla kaksoisveen muotoinen tähtien muodostama kuvio, jonka nimi on juuri tuo Kassiopeia. Se on tähtitaivaan yksi helpoimmin tunnistettavista tähtikuvioista ja on korkealla taivaalla koko talven. Sen alapuolella vasemmala on Perseuksen tähtikuvio, joka ei näy tässä kuvassa vaan on puiden takana, mutta Perseidien ns. radiantti, eli alue josta tähdenlennot näyttävät tulevan on juuri Kassiopeian vasemmassa alakulmassa puiden välissä näkyvillä. Vaikka Perseidejä voi lentää missä päin taivasta tahansa, ne näyttävät tulevan tuosta yhdestä pisteestä aivan kuten junan raiteetkin, kun katsoo niitä tarpeeksi kauas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti