19.11.2010

Pohjantähti

Pohjoisella tähtitaivaalla on kiintoisa yksityiskohta, että yksi suhteellisen kirkas tähti on lähes tarkasti maapallon pyörimisakselin kuvitellulla jatkeella. Eteläisellä pallonpuoliskolla ei tällaista ole.

Tuon tähden avulla on suunnistettu varmaan tuhansia vuosia ennen kompassia. Ja on se vieläkin helppo ja varma suunnistuksen apuväline kirkkaalla öisellä taivaalla. Vain lyhyt vilkaisu taivaalle, ja hahmottaa ilmansuunnat.

Kuten kuvasta huomaa tähti ei ole aivan tarkasti pohjoisnavan yläpuolella. Silmin tuota poikkeamaa ei huomaisi. Poikkeamasta johtuen Pohjantähtikin tekee vuorokaudessa pienen ympyrän. Kuvasta näkee myös hyvin sen, miten tähdet liikkuvat taivaalla eri nopeuksilla. Suurinta liike on horisontin lähettyvillä. Tästä seuraa se, että tähtitaivaskuvia voi valottaa pidempään kun kamera on suunnattu ylöspäin ja pohjoiseen. Lähempänä horisonttia valotusaika on oltava lyhyempi, varsinkin etelän suunnalla, muutoin tähdistä tulee viivoja.

Kuvaa on valotettu 50 minuuttia jotta Pohjantähdessä näkyisi pientä liikettä. Iso luvuksi laitoin 100 ja aukoksi 8 jotta taivas ei valottuisi kuvauksen aikana liikaa. Taivas oli kuvaushetkellä lähes musta koska kuuta ei ollut taivaalla. Kuu ja lumi vaikuttavat paljon aukon valintaan. Lumi, tai lumi ja kuu vaativat vielä pienemmän aukon.  Pienemmällä aukolla tulee taas vähemmän tähtiä kuvaan, eli vain kirkkaimmat valottuvat. Taivaan väri tulee siniseksi. Valotuksen kaksinkertaistaminen vaikkapa tunnista kahteen tuntiin, vaikuttaa vain yhden aukon, tai iso luvun, mitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Tähtien kaarista tulee tietysti tuplasti laajempia.

Yksi ongelma kuvatessa on linssin huurtuminen. Kun kamera on lämpimämpi kuin ilma, ei huurtumista tapahdu, mutta varsin nopeasti kosteus alkaa tiivistyä kylmille pinnoille. Jos kamera on tukevasti paikoillaan, voi linssiä (suojalasi) varovasti pyyhkiä paperilla muutaman minuutin välein, riippuen ilman kosteudesta. Kuvassa puhdistamista ei näy, koska valotus on pitkä.

Kuvan puiden latvojen kärkien näkyminen utuisina johtuu aivan pienestä tuulesta latvojen korkeudella, eli kärjet ovat hieman heiluneet valotuksen aikana. 




Yllä on karttakuva alueesta jonka yritin leikata vastaamaan valokuvan aluetta ja tähtien asentoa valotuksen alussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti