21.12.2010

Kuunlasku

Kuunlasku on tapahtuma jota harvemmin tulee huomatuksi, saati sitten seuratuksi.
Kuun nousua; täydenkuun, tai lähes täydenkuun, näkee useimmin, tapahtuuhan se juuri auringonlaskun aikoihin. Tuttu näky kesäiltoina.

Kuun laskiessa horisonttiin tapahtuu samoja valon vaihtelun asioita kuin auringonlaskussakin, mutta ei niin voimakkaina.

Kuu heijastaa Auringosta lähes kaikki valon värit, eli valo on valkoista. Siispä kuunlaskussa tapahtuu sama ilmiö kuin auringonlaskussa, eli Kuun ollessa matalalla, valo kulkee pitkän matkan ilmakehän läpi, jolloin sininen valo suodattuu siroutumalla pois ja jäljelle jäävät vain punaisen sävyt. Juuri tästä syystä taivas on punertava auringonlaskun aikaan. Kuun valo on kuitenkin tuolloin jo niin heikkoa, ettei se enää riitä valaisemaan ja värjäämään taivasta. Yleensä Kuu näkyy tuolloin vain punertavana lähellä horisonttia, ei muuta.

Tässä kuunlaskukuvassa Kuu on vähän ylivalotettu, jotta Kuun valaisema merisavu edustalla, ja kuunsilta tulisi hyvin kuvaan. 


PS  Tänään aamupäivällä oli täydellinen kuunpimennys. Pilvisyyden takia sitä ei näkynyt eteläsuomessa. Näkymä olisi ollut aika lailla samankaltainen kuin Kuu tässä kuunlasku – kuvassa, koska molemmissa Kuu on/olisi ollut oranssin värinen.

Kuunpimennyksen oranssi väri johtuu Auringon valon taittumisesta Maan ilmakehässä. Kuusta katsottuna Maan ympärillä näkyisi siis kirkas oranssi rengas. Siksi Kuu ei pimeydy täysin kuunpimennyksen aikana.
Tässä kuvassa on täydellinen kuunpimennys. Kuva on skannattu diasta joka on otettu 200mm objektiivillä. Kuvan ottamisen vuotta en muista. Täydellisessä kuunpimennyksessä Kuun oranssi väri on yleensä aina vähän kirkkaampi ylä – tai alapuolelta. Täysin tasainen väri on vain silloin kun Kuu kulkee täsmälleen Maa-Aurinko akselin keskeltä. Sitä tapahtuu todella harvoin.


4 kommenttia:

 1. Täällä pohjoisessa kuun-pimennys olisi näkynyt aamulla 8.52 - 10.17...!
  Pilvet estivät näkymisen - oli muuten ensimmäinen vähän isompi lumisade. Viti-lunta satoi pakkasessa jonkin verran. Ei paljon lisännyt lumen määrää...!
  Ihaillaan tätä Sinun 'vanhaa-pimennystä'...

  VastaaPoista
 2. Terve!
  Kiitos huomiosta! Aamulla tuo kuunpimennys olisi myös täällä näkynyt, samaan aikaan.
  Tekstissä vertailin vähän että näkymä olisi samankaltainen, koska sekä kuunpinennyksessä, että -laskussa lähellä horisonttia, kuu on oranssin värinen.

  Kuunlasku-kuvassa kuu ei kuitenkaan ollut oranssi, valotuksen takia. Lyhyemmällä valotuksella olisi ollut, mutta kuunsilta ja merisumu olisi jäänyt näkymättä.

  Kuunpimennyskuva on varmaan 20 vuotta vanha. Usein pimennystä on tullut katsottua, mutta vain harvoin kuvattua :)

  VastaaPoista
 3. Your blog is great! I find you from Leovi, check out my blog about art as well =)

  VastaaPoista
 4. Thanks, and thank you for visiting! I will check out your blog!

  VastaaPoista