14.1.2014

Koivuhalo

Uusi vuosi, jatkan kuvausta vähän samalla teemalla, eli tässä kuvassa Auringon halo, sivuaurinko, koivun oksien takana. 

Oli kirpeä pakkasaamu, pakkasta 20 astetta. Kova pakkanen tuli sen verran nopeasti, ettei iho ollut oikein tottunut tuollaisiin asteisiin, ja kädet meinasivat jäätyä nopeasti aivan kokonaan. Objektiivin suojus lopussa oli miltei mahdotonta saada paikoilleen, saati kameralaukun lukitusta.

Pitää varmanaan hankkia sellaiset paksut kädenlämmittimet, kuin mitä vaelluksilla käytetään kovilla pakkasilla. Kintaat laitetaan hihnoilla kiinni esim. repun/rinkan hihnoihin  ja ne on siten helppo ja nopeaa laittaa kintaat käteen ja ottaa pois kun tarvitsee paljaita käsiä kameran säätämisen.  Niitä ei tarvitse erikseen laittaa mihinkään kun jäävät roikkumaan hihnojen varassa. 

Olen niitä jo pitkään miettinyt, mutta aina vaan on jäänyt hankkimatta. Ne tulevat kyllä aina mieleen, kun sormet lakkaavat liikkumasta..
Kintaat on hyvä olla niin suuret, että niissä voi pitää vaikka lankalaukaisinta kintaan sisällä.

Keli oli kaikin puolin hieno, merestä nousi välillä hienoja 'savupatsaita' kun haihtuva vesi höyrystyi kylmässä ilmassa. Siinä samassa tuli taas mietittyä, miten suhteellista kaikki on.

Vaikka merivesi oli aivan nollan tuntumassa, se höytysi silti kuin keitinvesi kun ilma oli niin kylmä. Sama ilmiö kun taivas on pilvetön, maa jäähtyy nopeasti ja ilma kylmenee kun lämpöä säteilee maasta esteettömästi taivaalle. Ei luulisi noin periaatteessa kylmän maan säteilevän lämpöä.. 
Sen huomaa hyvin kun on yön kuvaamassa. Kamera kylmenee vielä nopeammin, ja kosteus tiivistyy sen pintaan, pakkasella huurtuu. Se on joskus aika isokin ongelma kun linssi sumenee; pieninkin huurtuminen huonontaa kuvaa vaikka huurtumista ei heti huomaakaan, varsinkaan yöllä. Mutta linssin saa pysymään kirkkaana, kun kiinnittää kertakäyttöisen kädenlämmittimen kameraan objektiivin alapuolelle, kuten olen joskus aikaisemminkin maininnut.

Pakkasta on ennustettu nyt usealle päivälle ja täytyykin käydä huomenna aamulla katsomassa samoja paikkoja, ennen kuin meren pinta jäätyy kauttaaltaan, eikä merisavua enää muodostu .4 kommenttia:

 1. Kylmista kasista huolimatta onnistuneita kuvauksia (niin kuin aina). Onneksi minun ei tarvitse pelata jaatylista viela. Lampotila kunnolla plussan puolella viela. Tuleekohan meille talvit tana vuonna?

  VastaaPoista
 2. Hei!

  En osaa ennustaa tästä talvesta, mutta kun tuo ilmaston muutos näyttää tulevan paljon aikaisemmin annettuja ennusteita, niin se hyvin toden näköisesti napa-alueiden sulaessa ilmamassojen kulku muuttuuu siten, että lännestä tulevat matalapaineet alkavat kulkea matalampaa reittiä, eli eteläsuomeen tulee tuulisempia, koviakin ilmoja. Mitä se se sitten lopulta vaikuttaa keskieurooppaan, sitä ei varmasti osata arvioida.

  Säätyypit ainakin muuttuvat, Golfvirran liike on suurin kysymys.

  VastaaPoista
 3. Ihastuttava tunnelmia ja kuvia:) Olen ihan myyty. Ilmaston muutos mietityttää itseäni kovasti, siihen vaikuttavat monet asiat...

  VastaaPoista
 4. Hei Mustis, kiitos kommentista ! Tuo ilmaston muutos mietityttää minuakin.

  Vaikka siitä onkin yleinen mielipide hiilidioksidin vaikutuksesta, tuntu minustakin että siihen vaikuttavat muutkin asiat. Varsinkin, kun ennusteet näyttävät menevän ihan pieleen sen nopeudesta.

  VastaaPoista