31.7.2011

Rengas

Kirkkaan siniselle taivaalle alkoi ilmestyä harsomaista pilveä. Nuo harsomaiset yläpilvet ovat yleensä jääkidepilveä. Auringon ympärille alkoi samalla muodostua halo, 22 asteen rengas. Näitä haloja on kaikkiaan useita erilaisia renkaita ja kaaria, riippuen jääkiteiden muodosta, mutta tämä 22 asteen rengas on yleisin. Tämän halon näkee useimmiten Kuun ympärillä, Auringon kirkkaus estää usein huomaamasta sitä.

Otin kuvia koko ajan pilven edetessä Auringon eteen. Halo poikkeaa sateenkaaresta siis siten, että se muodostuu jääkidepilveen, toisin kuin sateenkaari vesisateeseen.

Sateenkaaren ja halon värit ovat vastakkaiset.  Sateenkaaressa punainen on uloimpana, 22 asteen renkaassa punainen sisällä. Värit eivät ole yhtä kirkkaat, johtuen lähinnä siitä, että kuva pitää ottaa suoraan kohti aurinkoa, jolloin joutuu alivalottamaan monta aukkoa. Värit tulevat paremmin esiin, jos peittaa auringon vaikka kädellä, tai muulla esineellä, mutta minusta se häiritsee kuvaa.  

Samassa kuvassa näkyy myös osa Auringon ns. kehää, joka on myös ilmakehän optinen ilmiö. Nähdään yleensä aina vain Kuun ympärillä, Auringon kirkkaudesta johtuen.

Laskevan Auringon halon, 22 asteen renkaan kuvan voit nähdä  tästä linkistä.


Yöpilvien aikaa

Heinä - Elokuun vaihteessa alkavat näkyä valaisevat yöpilvet. Yöpilvet ovat samoja jääkidepilviä kuin mistä halot muodostuvat. Nämä pilvet ovat noin 100 kilometrin korkeudella ja alkavat näkyä kun Aurinko on laskenut yli kuusi astetta horisontin taakse. Tällöin on tarpeeksi pimeää, mutta Auringon valo osuu vielä korkealla oleviin pilviin. Näitä pilviä näkee lähes joka yö Elokuun aikana, kun on selkeää. Joskus ne saattavat vetää vertoja lähes revontulille, mutta värejä ei ole eivätkä ne liiku kuin revontulet. Pilvet näkyvät vain auringonlaskun suunnassa, pohjoisessa.

Kuvassa on ensimmäiset yöpilvet, jotka havaitsin tänä vuonna. Kun yöt pimenevät edelleen, alkavat yöpilvet näkyä yhä korkeammalla pimeää yötaivasta vasten.


1 kommentti:

  1. Kaikki mitä descrbe täällä ... kiitos .... Pidän viestisi.

    VastaaPoista