10.7.2011

Sirppi

Kesäyöt ovat nyt olleet todella lämpimiä. Laajan korkeapaineen aikana myös pääosin tyyniä. Päivällä merituulta, yöllä pientä maatuulta, mutta aamuyön hetkinä tuuli seisahtuu kokonaan. Vielä noin kuukausi, ja keskiyöt alkavat olla niin pimeitä, että voi alkaa kuvata myös tähtiä lämpimässä säässä.

Elokuussa 12-13 päivän välisenä yönä on myös vuoden paras tähdenlentomaksimi. Nuo tähdenlentojen maksimiyöthän ovat hetkiä, jolloin maapallo kulkee jo aikoja sitten kokonaan hajonneen komeetan radan poikki. Jäljellejääneet hiukkaset törmäävät maan ilmakehään ja palavat hehkuvina vanoina ilmakehässä. Hiukkasten koko on hiekanjyvien luokkaa.  Aina välillä vähän isompi, ehkä noin marmorikuulan kokoinen kivi-, rautameteori aiheuttaa kirkkaan tulipallon, jonka kirkkaus voi olla jopa kuun kirkkauden luokkaa. Tuona maksimiyönä näkyy tilastojen mukaan 60 tähdenlentoa tunnissa. Määrä vaihtelee hieman vuosittain.

Valokuvia tähdenlennoista saa kun asettaa kameran jalustalle suuntaa mahdollisimman laajakulmaisen objektiivin täydellä aukolla vaikka etelätaivaalle päin, joka on pimeintä tähän aikaan vuodesta ja jättää sulkimen auki. Sitten vaan pitää toivoa että kentän ohi lentäisi tarpeeksi valovoimainen tähdenlento, ennen kuin kenno/taivas alkaa valottua liiaksi taivaan taustavalon vuoksi. ISO kannattaa pitää n. 400-800 paikkeilla jotta tähdenlennot tulevat näkyviin. Tähdet alkavat tulla viirumaisiksi n. puolen minuutin paikkeilla, riippuen laajakulmasta, joten sitten kannattaa aloittaa uusi kuva, jolleivät sitten viivamaiset tähdet häiritse. Nyt kun ei tarvitse filmiä säästellä, voi kuvia ottaa vaikka kuinka paljon.  Ehkä johonkin ruutuun osuu kirkas tähdenlento!

Kuun seuraamisessa ja havainnoinnissa yksi mielenkiintoinen tapahtuma on se, kuinka kapean sirpin pystyy näkemään. Eli kuinka lähellä Aurinkoa Kuun silloin on. Kiikareilla tai varsinkin jo pienelläkin kaukoputkella pystyy näkemään alle vuorokauden ’vanhan’ sirpin hyvällä ilmalla. Tämä pitää tehdä joko Auringon nousun tai laskun aikana kun Aurinko on vielä horisontin takana.

Kuvassa Sirppi Kuu on kuvattuna 2vrk ja 8 tuntia ennen uuttakuuta ja noin kaksi tuntia ennen Auringon nousua.


3 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen. Pitää muistaa tuo tähdenlento vinkki. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa varata lämmintä vaatetta mukaan, joskus on ollut tuo yö aika viileä, varsinkin kun on pitkään paikallaan.

    Telttapatja ja makuupussi on paras yhdistelmä. Sitten tulee nähdyksi varmasti useita tähdenlentoja!

    VastaaPoista