17.2.2011

Pakkaskuu

Pakkanen kiristyy yhä, ja ilmat pysyvät selkeinä. Täysikuu on huomenna aamulla klo 08.35, mutta eroa ei silmillä helposti huomaa ei tänään eikä huomenna illalla.

Uutisissa ilmoitettiin NASA:n Sdo luotaimen kuvanneen voimakkaimman aurinkomyrskyn neljään vuoteen. Näin yhden kuvan, mutta siinä purkaus oli vielä sivussa Auringon keskikohdasta, enkä tiedä kuinka tuore kuva oli.

Kun auringonpilkku, josta myrsky on peräisin ohittaa Auringon keskikohdan, on kahden päivän kuluessa odotettavissa revontulia maassa. Jos purkaus on niin voimakas, kuin uutisissa mainittiin, kannattaa nyt selkeinä iltoina katsella ulos, sillä voimakkaan purkauksen aikana revontulia voi nähdä koko suomessa ja jopa päivätasaajalla asti. Nyt siis voisi olla hyvä mahdollisuus nähdä ja kuvata revontulia eteläisemmässäkin Suomessa.


3 kommenttia:

 1. Tuskinpa tanne asti kuitenkaan. Meilla hallaa ainakin neljan aikaan aamulla ja nyt on sumua. Kuutakaan ei nae - eika nahnyt nelja tuntia sitten myoskaan, silla silloinkin oli sumua. Meidan valkoista muttei lunta.

  VastaaPoista
 2. Jos purkaus on raju, niinkuin uutisoitiin, revontulet voivat hyvinkin näkyä siellä asti.

  Olen yrittänyt etsiskellä tarkempia tietoja, mutta en ole löytänyt.

  Eteläsuomessakin näkyy revontulia, kirkkaitakin, keskimäärin 20 kerta vuodessa auringonpilkkumaksimin aikaan. Pilvisyys tietysti estää usein näkemisen. Olen muutaman kerran nähnyt täällä hienoja revontulia.

  Toivotaan että nyt näkyisi siellä asti.
  Nuo uutisoinnit tosin eivät aina ihan pidä paikkaansa. Toimittavat dramatisoivat usein.

  VastaaPoista
 3. Täytynee iltaisin suunnata katse taivaalle,mutta parhaitenhan ne näkyis jossain korvemmassa missä ei olisi paljon kaupunginvaloja. Paukkupakkaset tosin hillitsee suurimpia ulosmenoja..

  VastaaPoista