25.5.2011

Varjossa

Talvi meni pääasiassa tähtitaivasta ja yömaisemia kuvaten. Kuvausmatkalla Lapissa oli tarkoitus kuvata revontulia. Aurinko oli kuitenkin rauhallinen, eikä isompia purkauksia ollut revontulien synnyttämiseksi. Aurinko on itse asiassa jo lähes kaksi vuotta ollut käytännössä pilkuton, mikä on erittäin poikkeuksellista.

Keväällä lumien alettua sulaa tuli tauko kuvauksiin, ja koko blogin pitäminen ja seuraaminen jäi tauolle. Nyt viime aikoina olen ollut merellä. Paljon tuli kuvattua auringonlaskuja ja –nousuja, sillä maata ei ollut useinkaan näkyvissä. Ilmasto ja taivaan värit ovat puhtaita kun kaupunkien saasteet ja pölyt eivät ole vaikuttamassa.

Yksi hienoimmista kokemuksista merellä oli nähdä koko matalapaineen alueen kulkevan lähes suoraan yli. Näytelmä oli kun sääkirjasta. Ensin ilmestyi taivaalle suihkuvirtauksia ja horisontti alkoi peittyä hiljalleen nousevasta pilvirintamasta. Tuuli alkoi voimistua, nousten noin 12 metriin sekunnissa. Taivas meni täysin pilveen ja vettäkin tuli vähän tuulen mukana.  Reilun parin tunnin kuluttua taivaanrannasta alkoi näkyä sinistä ja nopeasti koko taivas muuttui siniseksi ja aurinkoiseksi tuulen samalla laskiessa lähes tyyneksi. Auringonpaistetta kesti kuitenkin vain hetken, kun sama pilvisyys, tuuli ja sade toistui.

Kuvasivulla oleva Varjossa kuva ei liity ym. matalapaineen alueeseen. Kuvattavaa olisi ollut paljon Auringon laskettuakin, mutta veneessähän ei jalusta paljoa auta.. Mieleenpainuvaa oli myös täydenkuun noustessa punaisena horisontista, mutta valoa oli liian vähän hyvän kuvan saamiseksi liikkuvasta veneestä.
6 kommenttia:

 1. Terve taas...
  Näkemys entisellään. Hienoja kuvia auringon ja pilvien yhteisestä väri-sävy compositiosta.
  Alimman kuvan 'raamatullinen' tunnelma on hienosti aistittavissa...!
  Mainiota kuva-taituruutta...
  Terveisin... Eko..

  VastaaPoista
 2. Heippa :) tervetuloa takaisin. Joskus voi pitää taukoa bloggaamisessa ja kuvaamisessa, tehdä ihan muuta. Merellä voi päästä irti näistä "maallisista" murheista. Paljon kauniita pilviä, vettä, paljon vettä, taivasta, aurinkoa ja kuu.

  VastaaPoista
 3. Upeat kuvat jälleen. "Poissaollessasi" olenkin katsellut talvisia kuviasi - tähtitaivasta ja kuuta. Kuvissasi sielu lepää.

  VastaaPoista
 4. Moikka! Kiitos mukavista kommenteista!

  Tuolla merellä maisemat aamu- ja ilta-auringon aikaan ovat usein sanoin ja kameroin kuvaamattomat. Tuntee pienuutensa. Tekee hyvää vain olla, hiljenyä ja katsella.

  VastaaPoista
 5. Olen kerran kokenut tuollaisen matalapainerintaman saaristossa, vuosia sitten. Se oli kyllä hieno elämys, niinkuin kuvaat. Tosin itse en ollut aivan yhtä hienosti avomerellä sitä näkemässä.
  Muistan myös, miten ihan selvästi tunsi ilmanpaineen muutoksen. Joku on minulle väittänyt, ettei sitä voi niin havaita, mutta väitän kokemuksen pohjalta että voi.

  VastaaPoista
 6. Uuvana: Itse en muista kokeneeni ilmanpaineen muutosta, vaikka muutos oli varmasti huomattava. Keskityin niin matalapaineen keskustan nopeaan ilmaantumiseen ja tuulen tyyntymiseen, ettei paine-ero tullut mieleen. Uskon kyllä että sen pystyy aistimaan.
  Tosin keli muuttui nopeasti myrskyisestä säästä selkeään auringonpaisteeseen, mikä kyllä 'tuntui' selkeästi.

  Mukava kuulla myös toiselta vastaavasta ilmiöstä.

  VastaaPoista