12.2.2011

Tähdet

Aurinko paistaa jo päivä päivältä enemmän ja pidempään. Nyt on vasta vähän kulunut tammikuun uudesta kuusta ja selkeät yöt ovat melko pimeitä vaikka lunta onkin.

Olen kierrellyt eri paikkoja kamera mukana, mutta ’päivällä mikään ei näytä miltään’ pohjoisen värit ja maisemat kun ovat mielessä. Päivisin kaikki on niin kirkasta ja valkoista, mutta öisin on tähtitaivas ollut tutun ’keväisen kirkas’.

Keväisin, yleensä helmikuussa, Suomessa matalapaineet poistuva korkeapaineiden tieltä. Tästä syystä tulevat myös kireät pakkaset, varsinkin tyynellä säällä.
Muistan hyvin, kuinka aikaisemmin nuorena ollessani aloimme pitää tähtitornissa tähtinäytäntöjä yleisölle vasta keväisin helmikuun aikana. Keväällä kun ilmat selkenivät, ne pysyivät myös yöllä selkeinä, jos päivällä oli ollut kirkasta. Mitään yllättäviä pilvirintamia illalla ei siis yleensä ollut odotettavissa.

Keväisin on tähtitaivas kuuttomana yönä yleensä kirkkaampi kuin syksyllä, jolloin lämpimän ilman ja maan kosteuden tiivistyttyä usein heikoksi sumuksi, himmeimmät tähdet häviävät näkyvistä. Keväisin ilma on maan ja ilman kylmyyden vuoksi jo yleensä kuivaa, (suhteellinen kosteus) ja taivas pysyy kirkkaana ja kuulaana koko yön.

Tämä kuva on otettu poissa taajamien välittömästä läheisyydestä ja suurennettu kuva vastaa lähimain paljain silmin näkyvää maisemaa.

Puun takana on suhteellisen kirkas tähtikuvio Ajomies (Auriga), jonka kirkkaimmat tähden näkyvät puun ympärillä. Taivas oli todella selkeä, ja kameran herkkyydenkin saattoi nostaa ISO 1600 asti.
3 kommenttia:

 1. Um sonho...
  Uma viagem nas estrelas...brilhos...paz.
  Seu blog inspira..
  Abraços,
  Regina d'Ávila.

  VastaaPoista
 2. Jätkä o amttilainen.Vielä joskus jokunen sumu tai galaksikuva mukaan,

  VastaaPoista