28.1.2011

Sininen aika

Jäämerentie kulkee välillä meren rannan tuntumassa, välillä nousee ylös tuntureille.
Sininen hetki ei Lapissa kaamosaikana ollut hetki, vaan pari kolme tuntia kestävä sininen aika. 

Hienoin yksittäinen tapahtuma ehkä koko matkalla oli aivan täyden kuun nousu yllättäen tunturin takaa autolla ajellessa. Valitsin koko matka ajankohdan juuri täydenkuun ajaksi. Onneksi tuona päivänä oli selkeää. Otin valokuvia runsaasti, mutta sitä näkymää, joka oli paikan päällä, ei kameralla pystynyt tallentamaan. Ja näkymä oli upeaa joka puolella. Jos kuun valottaa oikein, jää maisema mustaksi ja kun maiseman valottaa oikein, häviää kuusta aina pinnanmuodot ja meret.




Kuu kuvattuna siten, että meret näkyvät


En tiedä mikä tuo kuvasivulla olevassa kuvassa keskellä tunturia oleva aidantapainen rakennelma on. Ei varmaan ainakaan turskan kuivatukseen eikä tuuliaitana lumelle. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä sen käyttötarkoitus on ollut tai on.


6 kommenttia:

  1. Joo... ei sen kuvaajan ole helppoa. Jostakin on aina luovuttava. Tuossa maisemassa joka on tuolla kuva-sivulla olet kyllä päässyt aika lähelle sitä tunnelmaa joka on silloin vallinnut...
    Tuo 'rakennelma' on se asia kuvassa joka on kuin 'piste' iin päälle.
    Tässä Kuu kuvassa ne meret on sitten nähtävissä.
    Se olisikin jo melkoinen 'kenno-keksintö' jos nämä kirkkaus-erot saataisiin vielä lähemmäs toisiaan.
    Olen huomannut sen, että jos kuvaa alivalottaa tarpeeksi on ohjelmalla mahdollisuus päästä jonkin verran 'syvemmälle' kirkaaseen ja mustaan.
    Kohinan ilmestyessä tummiin kohtiin on kyllä melkoisen varmaa.

    VastaaPoista
  2. Tämä kuva kuvasi tosiaankin parhaiten vallitsevaa tunnelmaa kuvaushetkellä.

    Tuossa yläpuolella olevassa kuvassa on meret näkyvillä, ja siinä näkyy heikosti edessä oleva yksinäinen tunturikoivu. Yhtään ei voinut kirkkaustta lisätä kun kuvaan ilmestyi heti ihmeellisiä värejä.

    Huimaa vauhtia tuo kennojen dynamiikka kuitenkin lisääntyy. Mutta kohta tulevat markkinoille kamerat jotka tekevät HDR kuvia nappia painamalla. Mutta en oikein tiedä onko se oikea suunta?

    VastaaPoista
  3. Olen nähnyt niitä HDR-tekniikalla tehtyjä kuvia joissa valotetaan esim. kolme kuvaa samasta paikasta eri valotusajoilla.
    Nämä yhdistetään. Olen huomannut että niihin tulee niinsanottua 'yli-säteityä' tumman ja kirkkaamman sävyn väliin.
    Tätä ei ilmeisesti voida välttää...?

    VastaaPoista
  4. Ei varmaan.
    Idea on kait juuri, että saataisiin valokuvasta kirkkaan ja tumman sävyerot häviämään.

    Vaikka silmä adaptoituukun nopeasti kirkkaaseen ja tummaan, on silti tuollaiset yhdistelmävalokuvat minusta tavallaan luonnottoman näköisiä.

    VastaaPoista
  5. Voisitko Seppo kertoa tietämättömälle, et miten tuo kuu on valotettu tuossa kuvassa? Millä aukolla, valotusajalla ja herkkyydellä. Olen luontokuvauksen suhteen ihan noviisi, mutta huomaan,että sinä et.:D

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Herkkyys oli ISO 400, valotusaika 1/4s ja aukko 5,6.

    Eli olen valottanut kuvaa ympäristön kirkkauden mukaan. Vaikka kuu näyttää olevan kuvassa lähellä taivaanrantaa (tunturi), on se todellisuudessa jo sen verran korkealla, että kuu on niin kirkas, että valottuu 'liikaa' jos valottaa myös ympäristön.

    Tämä koskee telellä otettuja kuvia.

    VastaaPoista