3.8.2011

Kehä

Jatkan sarjaa Auringon aiheuttamista värillisistä optisista ilmiöistä. Tässä kuvassa näkyy hyvin Auringon kehä. Samanlainen kehä muodostuu myös Kuun ympärille, varsinkin kun se on kirkkaammillaan, eli täydenkuun aikaan. Täydenkuun ympärillä olevan kehän näkee useasti, kun se näkyy aina selkeästi, koska täysikuuta voi katsoa suoraan kohti paljailla silmillä. Täydenkuun kehä voi olla myös melko laaja.

Auringon kehää ja haloja näkee harvemmin, koska Aurinkoa on yleensä peitettävä kädellä, ennen kuin kehän, tai halon näkee. Kun taivaalla on tietynlaisia pilviä, varsinkin cirruspilviä Auringon edessä, kannattaa Aurinko peittää kädellä ja vilkaista, näkykö kehiä tai haloja.

Tällainen kehä muodostuu, kun valo siroaa Auringon tai Kuun edessä olevista hiukkasista. Nämä hiukkaset voivat olla lähes mitä tahansa pienhiukkasia. Yleinen kehä Auringon ympärillä on myös keväisin näkyvä siitepölyhiukkasten muodostama kehä. Se näkyy parhaiten kun Aurinko on laskemassa, eikä ole enää niin kirkas. Tällaisessa kehässä ei näy yleensä  ’sateenkaaren’ värejä, kuten vesihöyryn (pilvien) aiheuttamissa kehissä. Tässä kuvassa kehä muodostuu Auringon valon kulkiessa ohuen pilvenkaistaleen läpi.





Kuvassa Kuun kehää, sen noustessa tunturin takaa. Kuva on viime talvelta Lapista.



3 kommenttia:

  1. Mukavaa tietoa Auringon ja Kuun sekä avaran taivaan tapahtumista.
    Pitäisi alkaa tähystellä avaruuteen 'vähän sillä silmällä'.
    Toissa yönä vilkasin taivaalle ja jopa 'pokkarilla' pari epäonnistunutta otosta sain aikaan.
    Yritin 'käsitellä' mustaa ja sinistä sävyjen saamiseksi.
    Menin ojasta aivan allikkoon....!
    Nohh.. nytkin satelee vettä hiljalleen.
    Palataan myöhemmin taivaan tarkasteluun.
    Mukavaa elokuun jatkoa...

    VastaaPoista
  2. Moi!
    Taivaalla tapahtuu todella paljon mielenkiintoisia tapahtumia. Olen aina ollut kiinnostunut avaruudesta ja myös päivisin taivaalla tapahtuvista ilmiöistä. Niitä on mielenkiintoista seurailla, ja kun asiaan hieman perehtyy, niin niitä löytyy yllättävän runsaasti.

    Sääennustuksista voi päätellä paljon mitä saattaa olla odetettavissa. Auringonpilkkuja seuraamalla (vaatii pienen kaukoputken) pystyy hyvin ennustamaan kirkkaampien revontulten esiintymisen jne.

    Nyt Aurinkokin on taas tullut aktiivisemmaksi pilkkujen suhteen. Auringonpilkuthan esiintyvät 11 vuoden jaksoilla, ja nyt on jälleen alkamassa aktiivisempi kausi. Ainakin siellä pohjoisemmassa saa ensi talvena nauttia taas useimmin kirkkaista revontulista.

    VastaaPoista
  3. Erittäin informatiivinen. Sen todella mukava viesti. kiitos

    VastaaPoista